Låghistaminkost

Nedan är grunden i hanteringen av livsmedel när man är histaminintolerant. Vikten av hanteringen av maten kan inte nog understrykas. I låghistaminköket är Hur:et lika viktigt som Vad:et. 

Välj rätt livsmedel. Hur ditt livsmedel blivit förvarat och behandlat - avgör tillsammans om det innehåller låg halt av histamin eller hög.

Hållpunkter:

såhär gör du det enkelt för dig att äta låghistamin

- Köp riktigt färska, fräscha livsmedel (extra viktigt vad gäller kött och då särskilt köttfärs).

- Laga Ren mat Utan tillsatser - hemlagat - helt från grunden. 

- Var mycket noga med hygienen.

- Under tillagning - håll maten kyld så länge det går och tillagningstiden så kort som möjligt.

- Kyl Snabbt ned och ät, alternativt frys in, maten/livsmedlet direkt.

Tänk; så snabbt som möjligt från frys till mage. 

- Spara och ät inte rester! Histamin växer i alla temperaturer utom i frysen. Det går inte att bli av med histamin/biogena aminer när de väl växt till sig i livsmedlet. Det går alltså inte att värma bort/eller koka bort dem. 

Här hittar du Sighi-listan samt 0-or på Sighi (alltså de livsmedlen med låg halt av histamin) översatta till svenska.