Låghistaminkost
Nedan är grunden i hanteringen av livsmedel när man är histaminintolerant. Vikten av hanteringen av maten kan inte nog understrykas. I låghistaminköket är Hur:et lika viktigt som Vad:et.
Välj rätt livsmedel. Hur ditt livsmedel blivit förvarat och behandlat - avgör tillsammans om det innehåller låg halt av histamin eller hög.
Hållpunkter:
såhär gör du det enkelt för dig att äta låghistamin
- Köp riktigt färska, fräscha livsmedel (extra viktigt vad gäller kött och då särskilt köttfärs).
- Laga Ren mat Utan tillsatser - hemlagat - helt från grunden.
- Var mycket noga med hygienen.
- Under tillagning - håll maten kyld så länge det går och tillagningstiden så kort som möjligt.
- Kyl Snabbt ned och ät, alternativt frys in, maten/livsmedlet direkt.
Tänk; så snabbt som möjligt från frys till mage.
- Spara och ät inte rester! Histamin växer i alla temperaturer utom i frysen. Det går inte att bli av med histamin/biogena aminer när de väl växt till sig i livsmedlet. Det går alltså inte att värma bort/eller koka bort dem.
Här hittar du Sighi-listan samt 0-or på Sighi (alltså de livsmedlen med låg halt av histamin) översatta till svenska.