Guide 

Hur gör jag för att ta reda på om jag är histaminintolerant? 

Sjukvården kan ta ett test i vilket man tittar på enzymet DAO (se mer under fliken Sjukvård tester). Problemet är att du kan vara histaminintolerant även om testet inte visar att du är det. Säkraste sättet att klura ut det hela är elimination och provokation. Precis som vid allergier. 

Nedan hittar du Vad du kan äta och Hur du behöver hantera maten.

Gör såhär👇🏼

Ät under en period (olika hur lång tid som behövs för att "få svar" från kroppen - från några dagar till några veckor) strikt låghistaminkost, det gör du enklast genom att kort sagt äta hemlagad mat med färska livsmedel och kryddor som är 0 på Sighi-listan. Endast färsk mat som lagrats så kort tid som möjligt. Inga uppvärmda rester. Ingen färdigmat eller halvfabrikat. 

Ät på det viset till du hittat ditt Egna Bästa Mående. Under utredningsperioden är du strikt med Vad och Hur. Sedan kan många lägga till flera saker som ej är strikt 0 på Sighi=låghistamin. Vad man tål och hur mycket av de olika livsmedlen är väldigt individuellt.  

Det speciella med histaminintolerans och matlagning är att det är lika viktigt med HUR som VAD. Det är alltså lika viktigt med Hur ett livsmedel varit förvarat, hanterat och tillagat som Vad för livsmedel man äter. Förvirrande? Bara lugn, här nedan hittar du enkla guider till både Hur och Vad.

VAD

Här ( Matlistor) hittar du vad för livsmedel som kan ingå i en strikt låghistaminkost.

HUR

Här (Laga låghistaminkost) hittar du hur du behöver tänka på när du lagar strikt låghistaminkost. 

Mår du bättre inom en kort tid - några dagar upp till några veckor - ja då har du svaret.  

En del av oss kan även ha nytta av att komplettera med att ta antihistamin.   

Känns det kanske väldigt restriktivt och som en djungel? Kanske det känns som du inte "får" äta någonting? Är du orolig för näringsbrister? 

Fokusera på vad du Kan äta - för det är massor av olika livsmedel. Och allt kommer att klarna efter hand. Du kan äta många olika fetter, kött, grönsaker, frukter, nötter, örter och fröer. 

Se mer här (Begränsad kost) för lite tankar kring det.