Äggfri majjo
Ett Matsara-recept som jag modifierat till ett som passar oss, låghistamin och liten variant. Här är originalet. https://matsara.se/mcsara-dip-majonnas/. Jag gör denna med olika smaksättningar, örter eller kryddor utifrån vad som passar. Majjon är en jättebra bas att ha hemma färdig i kylen. Bara att variera till olika såser, mixa i örter etc.
2 dl vatten
2 rågade msk majsstärkelse
..........................
1 dl Garants kokosmjölk eller kokosgrädde om du vill ha en mer krämig/fetare majjo
1.5 tsk senapspulver (en 2:a på sighi så försiktighet och ta såklart mindre om det inte tolereras)
2 tsk äppelcidervinäger (en 1:a på sighi - här funkar Zetas eko)
1 tsk lönnsirap
en liten bit av en vitlöksklyfta (en 1:a på sighi)
1 liten nypa salt utan tillsatser
.........................
2 dl rapsolja av god kvalité (ej kallpressad utan neutral i smaken)
.........................
Vispa ihop kallt vatten och majsstärkelsen. Koka upp under omrörning tills konsistensen blir tapetklisterliknande. Ställ att kallna, jag brukar ställa i kylskåp när den svalnat helt.
När blandningen är Helt kall, ha i resten av ingredienserna utom
oljan. Mixa med stavmixer i någon minut. Mixa sedan i oljan. Klart, ställ i kylen och du är redo.