Äggfri majjo 

19.04.2020

Ett Matsara-recept som jag modifierat till ett som passar oss, låghistamin och liten variant. Här är originalet. https://matsara.se/mcsara-dip-majonnas/. Jag gör denna med olika smaksättningar, örter eller kryddor utifrån vad som passar. Majjon är en jättebra bas att ha hemma färdig i kylen. Bara att variera till olika såser, mixa i örter etc. 

2 dl vatten

2 rågade msk majsstärkelse

..........................

1 dl Garants kokosmjölk eller kokosgrädde om du vill ha en mer krämig/fetare majjo

1.5 tsk senapspulver (en 2:a på sighi så försiktighet och ta såklart mindre om det inte tolereras)

2 tsk äppelcidervinäger (en 1:a på sighi - här funkar Zetas eko)

1 tsk lönnsirap

en liten bit av en vitlöksklyfta (en 1:a på sighi)

1 liten nypa salt utan tillsatser

.........................

2 dl rapsolja av god kvalité (ej kallpressad utan neutral i smaken)

.........................

Vispa ihop kallt vatten och majsstärkelsen. Koka upp under omrörning tills konsistensen blir tapetklisterliknande. Ställ att kallna, jag brukar ställa i kylskåp när den svalnat helt.

När blandningen är Helt kall, ha i resten av ingredienserna utom oljan. Mixa med stavmixer i någon minut. Mixa sedan i oljan. Klart, ställ i kylen och du är redo. 

Äggfri majjo - allergianpassad och någorlunda låghistamin
Äggfri majjo - allergianpassad och någorlunda låghistamin