Buljong
Härligt hälsosam och närande hemkokt buljong! På detta vis kan vi använda buljong då och då trots histaminintoleransen. Du kan koka buljong på det du vill, buljong och fond, av viltkött, endast grönsaker, kyckling, nöt, fisk, skaldjur (Skaldjur obs EJ låghistamin) e t c. I låghistaminköket är det svårt med köpebuljong. Buljong man köper innehåller ofta tillsatser samt en stor bov vad gäller biogena aminer, Jästextrakt. Jästextrakt innehåller mycket tyramin som kan ställa till det rejält. Härhemma fungerar det inte alls utan ger bl a kraftig huvudvärk.
Denna variant av hemkokt buljong tolererar vi i måttliga mängder. Det hinner förstås bildas en hel del biogena aminer då koktiden är relativt lång så prova försiktigt när du kokat din buljong. För vår del ger detta dock mycket mindre negativ påverkan än köpt buljong och med denna får vi utöver en godare buljong även de positiva effekterna av ett mycket näringsrikt tillskott till maten på köpet.
Buljong
1 hel kyckling, ekologisk (alt kycklingvingar eller "klubbor")
2 msk äppelcidervinäger (Zetas eko funkar för oss)
2 morötter
2 lökar (jag använder rödlök)
Lite vitlök
Lite rotselleri
Kålrot
Salt utan tillsatser
4 lagerblad
Ca 4-5 liter vatten
Slå på eller dela benen så att det götta kan komma ut lättare när den kokas. Skär grönsakerna i bitar. Koka i 1 ½ - 2 timmar. 30 minuter innan den har kokat färdigt tillsätt några cm ingefära, en knippe persilja samt en näve ekologiska gojibär.
Koka färdigt, ta av köttet, spara det, sila av buljongen. Nu har du en mycket närande och god kycklingbuljong. Frys in i små formar /kuber/muffinsformar/ och förvara i frysen. Använd hej vilt och tillsätt där du kan, i såser, soppor, grytor mm.
Köttet kan du använda i soppor och grytor.
Benen kan du nu koka benbuljong av. Häll på nytt vatten i kastrullen och koka ytterligare några timmar. Benbuljong kokad i många timmar är oerhört näringsrikt. Dock även mycket utmanande ur ett histaminperspektiv. Prova dig fram vad som fungerar för dig :). Sila av och frys in i mindre formar.
..........................................
Fond. OBS Mycket utmanande, ej låghistamin utan tvärtom.
När man kokar en fond ungsrostar man vanligen benen (delade) och grönsakerna först i ugn, 225 grader i ca 30 minuter. Man brukar även ha tomatpuré i som man förrostar lite i kastrull för att få fram mer smak. Kokar allt en hel dag eller natt och skummar av då och då. Låter stå och kallna. Ta bort det översta lagret fett och sila av. Koka/reducera till hälften. Frys in i små kuber och använd någon gång då utrymme finns.