Hönökaka

19.04.2020

Hönökaka. Ibland bara längtar man efter något och måste ha. Så blev det här. Kan du använda jäst så gör det, resultatet blir såklart bättre. Kan man inte, som vi, ja, då går det ändå :). Låghistamin, mjölkfritt, gluten/vetefritt, äggfritt. 

1 msk fänkålsfrön

1 msk anis

2 tsk flingsalt utan tillsatser

2.5 dl rismjölk

2.5 dl kokosmjölk

½ dl rörsocker

8 tsk bakpulver (alt 50 g jäst om du tål - här funkar inte det)

3 dl majsmjöl

2 dl majsstärkelse

3 dl rismjöl

2 dl klibbrismjöl

2 dl potatismjöl

2 tsk xanthan

100 g mjölkfritt margarin

Blanda samman mjöler, xanthan och bakpulver (om du använder det istället) och vispa runt. Mortla kryddor tillsammans med salt. Smält margarinet och häll sedan i all vätska samt socker. Använder du jäst värmer du till 37 grader och rör ut jästen i vätskan. Använder du bakpulver gör det inget om vätskan blir betydligt varmare än så. Blanda mjölet med vätskan.

Degen med jäst ska nu jäsa under bakduk i 1 timma. Degen med bakpulver kan du med fördel även låta den stå en stund med bakduk på.

Om jästdeg. Ta upp deg och krama försiktigt ihop till lagom stora bollar och lägg ut på bakplåtspappret, gör det varsamt så att den luft som är i bullarna inte trycks ut. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Ställ in en plåt i den varma ugnen och låt den bli varm. Ta ett bakplåtspapper och tryck under tiden försiktigt ut bröden, de ska vara max ca ½ cm tjocka. Nagga dem med gaffel.

Ta ut plåten och dra bröden liggandes på bakplåtspappret till plåten och grädda dem på den förvärmda plåten relativt högt upp i ugnen.

Grädda i 250 grader i ca 8 minuter. Grädda inte för hårt, bröden ska vara mjuka även i kanterna.

Låt svalna inlindade i bakduk ovanpå varandra, då blir de mjuka.