Kebab

18.04.2020

Kebab är definitivt inte lätt att hitta någon färdig köpes som man klarar när man är histaminintolerant. Här är en hemgjord variant, ta nötfärs/kycklingfärs/lammfärs blanda som du vill. Personligen tycker jag det blir godast med övervägande del kycklingfärs och ev en del nöt. Det funkar fint att göra på endast kycklingfärs.

Typiska kebabkryddor är; gurkmeja, koriander, oregano, paprika är alla 0-or på sighi. Vitlök och lökpulver är 1:or. Chilipeppar och spiskummin är 2:or.

Blanda färsen. Krydda ordentligt med de kryddor du föredrar och tolererar och blanda runt ordentligt.

För att snabba upp tillverkningsprocessen (istället för att göra tjockare "korvar" som kräver ca en timma i ugn - vilket ger biogena aminer tid att växa) kavlar jag ut färsen mellan två bakplåtspapper på plåt, se bild. Alt trycker ut med händerna - har handskar på och doppar i lite olja så går det fint. 

Alternativt platta ut färsen och forma till kebabspett, tryck ned en grillpinne i vardera spett.

Grädda i ca 10 minuter i 200 grader (klara när vätska runnit ut). Skär i strimlor och frys in i portionspåsar och ta fram och stek i olja i stekpannan. Grillspetten är finfina att ha i frysen inför grillkvällen för barnen. Bara att lägga på grillen och förstås klara på ett kick!

Servera i bröd, till pommes, på pizza, till potatisklyftor i ugn/ris/pasta - på det vis som föredras helt enkelt :).