Låghistamin blåbärsbars

19.04.2020

Hit-bar med blåbärspulver - i denna bar har jag bakat in pepparmynta och svartkumminolja, bägge har goda hälsofördelar när det gäller bl a histaminintolerans. Den är självklart bl a glutenfri, vetefri, låghistamin och mjölkfri så bara att mumsa på! 

Energibars är sååå praktiska att ha med sig när man är ute i skogen eller bara helt enkelt på resa. Att köpa dessa är ofta mycket problematiskt eller omöjligt när man är histaminintolerant och utöver detta även har allergier. Eftersom jag är en friluftstok ville jag göra en bar som inte bara är låghistamin och ger energi utan även motverkar den histaminfrisättning som sker när man anstränger sig.

Pepparmynta innehåller mycket luteolin (vilket är mastcellsstabiliserande och alltså gör att mastcellerna inte släpper ifrån sig lika mycket histamin) och är en antioxidant. Svartkumminoljan har i urminnes tider använts i läkande syfte (bl a vid astma och andra antiinflammatoriska tillstånd) och har i studie på marsvin visat sig kunna skydda mot spasm i bronkerna orsakad av histamin :). Den är näringsrik och innehåller bl a omega-3/omega-6 och flera B-vitaminer, vit E och mineraler. Den ska ej överdoseras.

Mixa; 0,5 dl pumpafrön, 1 dl kokosflarn. Hacka 0.5 dl paranötter. Tillsätt en liten nypa flingsalt. Lägg i en bunke.

Mixa; 10 st dladlar, 2 msk kokosolja, 1.5 tsk ceylonkanel, 1 krm svartkumminolja, 1 tsk honung, 1 msk pepparmynta till en len smet.

Blanda och krama ihop allt ovanstående. Rulla i lite blåbärspulver. 

Vill du att de håller sig hårdare/blir fastare, smält även på låg värme lite kakaosmör (jag använder ekologisk och raw, det funkar bäst här) och krama ordentligt in i "degen". Oroa dig inte över att det är kladdigt, de blir lite fastare sedan. Bägge varianterna blev goda :).