V-Gurras Måste

15.01.2021

Jag var till Ornässtugan utanför Borlänge och fikade på det mysiga fiket där. De har Alltid finfina bakverk som är fria från både vete/gluten Och mjölkprotein. Kakan jag åt en dag var så god så jag bara Måste hem och göra en liknande. Om jag blev nöjd med resultatet - 😋👏🏼japp!

Kaka med mördegsbotten, mellanlager med smak av lite krispig mandel och överst en mjuk och underbar chokladganasch (vill man kan man ju ha 2 lager ganasch nomnom). 

Variera och experimentera utifrån dina egna behov! Den görs lätt låghistamin! Använd ceylonkanel istället för kakao (kakao är en problematisk 2:a på Sighi) samt vit choklad istället för mjölkchoklad så är saken biff. Var sparsam med bittermandelarom om du är mkt känslig. Nu är det ju inga mängder man använder och äter man bara en bit blir ju mängden arom mkt liten.  För min del ger det symtom i form av hjärndimma. 
 
Mjölkfri, vete/glutenfri, äggfri - byt ut mandel mot melonkärnor så blir den även mandelfri. Här funkar att använda mjölkfri mjölkchoklad från Plamil.  
 

Denna kaka har Allt, sprödhet, krisp, leeeeenhet, fett, socker Och choklad.

Receptet räcker till en mindre form.

Botten:

100 g mjölkfritt margarin

1 dl majsmjöl

1 dl majsstärkelse

0.5 dl rismjöl

0.5 dl klibbrismjöl

Knappt 0.5 dl florsocker

Knappt ½ tsk xanthan

0.5 tsk bakpulver

Ca 1/2 msk vatten, e v lite mer efter behov.

Blanda ihop allt torrt. Nyp sedan ner margarinet och ha sedan i vattnet. Tryck ut degen i formen och ställ i kylen i ca 30 minuter. Nagga botten lite med en gaffel. Grädda sedan på 175 grader i ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna innan du har i resten av ingredienserna.

Mellanlager:

12 dadlar

1 dl mullbär

75 g margarin

1.5 dl mandelmjöl 1:a på Sighi (kan ersättas med först blötlagda sedan mixade melonkärnor för att göras även mandelfri 😊)

0.5 dl kakao - OBS 2:a på Sighi (ta hälften så mkt ceylonkanel om du använder det för låghistamin)

Några droppar bittermandelarom 

1 msk vatten

Drygt ½ dl råsocker

Mixa först mullbär till ett smuligt/sandigt "mjöl" - går bäst om de legat i kylen först så de är kalla. Mixa sedan dadlar tillsammans med margarinet. Blanda ihop alla ingredienser. Tryck ut i den färdiga botten (när kakan är avsvalnad).

Chokladganasch:

200 gram mjölkfri choklad (för låghistamin använd Vit choklad).

1.5 dl kokosgrädde

50 g mjölkfritt margarin

En liten nypa flingsalt

Smält chokladen i vattenbad tills en temp på 50 grader. Koka upp kokosmjölken. Häll den varma mjölken, lite i taget, i den smälta chokladen samtidigt som du rör kraftigt med en slickepott. Tempen får inte gå under 35 grader när du jobbar in grädden. Låt blandningen svalna till 35-40 grader.

Arbeta in margarinet med en stavmixer.

Häll på kakan. Låt stå och svalna och komma ihop sig en stund i kylen.

Marsipan: 

Vill du pynta kakan så gör du fina välsmakande marsipanfigurer och lägger på kakan.

2 dl mandelmjöl (alt blötlagda och sedan mixade melonkärnor)

1.5 dl florsocker

½ krm xanthan

25 ml vatten

2 dr bittermandelarom

Blanda ihop allt torrt, tillsätt vatten och arom, jag gör den i matberedaren, låt stå en stund i kylen. Sedan är det bara att göra dina figurer 😊. 

Ät och njut - den är rent förfärligt god!

Dubbla lager chokladganasch
Dubbla lager chokladganasch