Bea - bearnaise

19.04.2020

Foodpreppa på detta vis och sno alltid ihop en bea på knappt 5 minuter :)! Köpe-bea i låghistaminköket är snudd på en omöjlighet. Är det inte rödvinsvinäger (en Riktig trigger!) så är det citron, färgämnen eller annat jox i innehållet som ger kraftiga histaminbesvär. Här kommer iaf en variant som vi tål helt ok. Allt har ju med mängd att göra när det gäller histaminintolerans. Kan göras både äggfri och med ägg. Jag föredrar äggvarianten när det gäller bea. 

Essensen nedan kokar du ihop och fryser in i Små bitar. Majjon har du färdig i kylen. Då är bean gjord på ett kick när behovet uppstår! 

1 dl majjo

2 tsk beaessens

Beaessens;

1 dl vatten

1 rödlök (en 1:a på sighi)

1.5 msk äppelcidervinäger (en 1:a på sighi) helt utan tillsatser

1 kvist dragon

persilja

lite körvel

1 tsk gurkmeja

en nypa salt (utan tillsatser)

Finhacka (riktigt smått) löken och koka upp allt tillsammans. Låt såsen sjuda och reducera tills det återstår ca 2 msk.

Gör stor sats och frys in så kan du slänga ihop en bearnaise på någon minut när andan faller på :)! Jag fryser in endera i kuber alt fryser in, tar ut och hackar sönder så det blir lätt att ta ut små portionsbitar och fryser in igen i plastpåse.

För en beasås - ta någon deciliter majjo - tillsätt ett par tsk beaessens, rör om. Klart!

Bea i låghistaminköket
Bea i låghistaminköket