Hamburgare

18.04.2020

Väldigt enkla hamburgare! Det är svårt, för att inte säga omöjligt att hitta färdiggjorda hamburgare utan peppar (vilket är svårt vid histaminintolerans). Dessa hamburgare är gjorda på ett kick. Gör många och frys in, styckevis tex med bakplåtspapper mellan, så blir snabbmaten supersnabb även när den är helt hemlagad från grunden :). 

Köttfärs är särskilt känsligt för tillväxt av histamin så ett obs för det, se till att du har mycket färsk att arbeta med. 

1 pkt högrev (blir bäst) eller nötfärs

Havssalt (utan tillsatser)

Stek i rapsolja eller lukt/smakfri kokosolja

Baka ihop köttfärsen. Se till att hålla köttfärsen kyld under tillagning. Jag använder frysta kylklampar som jag lägger under bunken. Stek och krydda med salt. Servera med klyftpotatis, hemmafriterade pommes, bröd eller vad som önskas.

Hamburgarna blir egentligen bäst om de bakas ihop till biffar lite försiktigt (alltså inte plattar till dem så mycket).

Utseendet/konsistensen kan ju emellertid vara av betydelse i särätarsammanhang. Tips för tillagning är då att använda en liten hamburgerpress, pensla den med rapsolja och tryck ut köttfärsen i den. Jag gör många burgare, lägger på bakplåtspapper på en skärbräda och fryser snabbt in. Kom ihåg, frys in i omgångar (alltså låt dem inte ligga och vänta på att alla burgare är färdigpressade). När de är frysta lägger jag dem i i stora plastpåsar, då håller de sig rätt bra separerade och det är bara att ta ut och steka eller grilla 😊.

Servera med tex pasta, klyftpotatis i ugn, bröd (som du också steker på för lite krispig yta!), sallad eller vad som önskas.