Kolapaj

19.04.2020

Farligt god! Vi gör den bl a till jul då den är knäckig i sin karaktär och passar utmärkt även på julbordet. Låghistamin, glutenfri, mjölkfri. 

200 g mjölkfritt margarin

2 dl majsmjöl

2 dl majsstärkelse

1 dl rismjöl

1 dl klibbrismjöl

3/4 dl florsocker

1/2 tsk xanthan

1 ägg (en 1:a på sighi, tips vaktelägg är en 0-a)

1/2 msk vatten

((Den går fint att göra äggfri, ta då 1 tsk bakpulver istället för ägget och 2 msk vatten, eller lite mer om det behövs, istället för 1/2 msk)).

Blanda allt torrt. Nyp ihop det mjölblandningen med margarinet. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta ihop. Knåda inte. Plasta in degen och lägg i kylen i ca 30 minuter. 

Till fyllningen;

50 g mjölkfritt margarin

2.5 dl rörsocker

1 dl farinsocker

5 dl kokosmjölk utan tillsatser

1 vaniljstång alt vaniljsocker (en 1:a på sighi)

1.5 msk honung

1.5 dl lönnsirap

1 msk kakao (en 2:a på sighi så Försiktighet - bara ta mindre om du är känslig eller uteslut, går säkert även det bra. Mest färgen som blir annan bara.)

Ta en ugnsfast form och tryck ut degen. Nagga botten med en gaffel. Täck kanterna med folie så de hålls uppe under gräddningen. Förgrädda i 175 grader i 10 minuter.

Blanda alla ingredienser till fyllningen utom smöret och småkoka i en dryg timma. Prova med ett kulprov. Den är färdig när den är ca 125 grader. När den är färdig, ta av från plattan och rör ned margarinet i fyllningen. Häll ned i det avsvalnade förgräddade pajskalet. Strö över gojibär, kokosflarn eller rostade pinjenötter eller något annat kreativt. Ställ in i kylen för att stelna. Bestäm dig för att dela den, med många... :).

Kolapaj - knäckigt god! Låghistamin, glutenfritt, vetefritt, mjölkfritt, allergianpassat
Kolapaj - knäckigt god! Låghistamin, glutenfritt, vetefritt, mjölkfritt, allergianpassat