Kycklingköttbullar
Numer kör vi nästan alltid kycklingköttbullar istället för nöt härhemma. Vi tycker det är godare helt enkelt och så verkar kyckling fungera lite bättre än nöt av någon anledning. Kom ihåg att det är jätteviktigt att hitta väl hanterad färs som är riktigt färsk för att det ska kunna vara låghistamin.
1.5 kg riktigt färsk kycklingfärs
2 tsk paprikakrydda
1 tsk ingefära (en 1:a på sighi)
3 tsk lökpulver (en 1:a på sighi)
2 tsk vitlökspulver (en 1:a på sighi)
1 msk flingsalt (tillsatsfritt)
(detta är sonens favoritvariant på kryddning, själv gillar jag örtkryddning mer).
2 msk majsstärkelse
2 tsk Perstorps ättika
2 tsk lönnsirap
Dela upp färsen så du har kvar en del av färsen i kylen och ta fram efterhand. Lägg en kylklamp under bunken med färsen så den håller sig riktigt sval under tillagningen. Blanda färs och valda kryddor ordentligt. Rulla köttbullarna. Jag använder handskar och olja som jag doppar händerna lite i för att det ska gå lättare att forma köttbullarna.
Grädda i ca 175 grader i ca 20 minuter. Ta bort från den varma plåten och lägg plant (ej ovanpå varandra) så de svalnar så snabbt som möjligt. Frys in direkt för att ta fram och steka vid senare tillfälle. Eller om de ska ätas direkt; stek i stekpanna för fin och god yta.
Servera till tex Garants majspasta eller en sallad.