Mormor Karins Pepparkakor 

13.12.2021

Min mormors gamla recept på citron/ingefärspepparkakor som jag bara Älskar! Ursprungsreceptet innehöll förstås både vetemjöl och grädde så det är omarbetat ordentligt men smaken är ungefär densamma :). Vete/glutenfria, mjölkproteinfria och någorlunda låghistamin. Det som är utmanande i detta recept är ffa citronoljan. Dock är det endast 1/2 tsk i hela degen varför det totala intaget blir mycket lågt, såvida man inte äter upp allt på stört förstås ;)! Enjoy!

75 g mjölkfritt margarin

¾ dl rörsocker

0.75 dl lönnsirap

0.5 dl kokosmjölk (Garants rosa utan tillsatser)

1 msk ingefära (en 1:a på sighi)

½ tsk citronolja (innehåll i den jag använder solrosolja/citronarom) - ur histaminperspektiv mkt utmanande såklart. Den mängd man får i sig av ett par pepparkakor är dock mkt liten så beror förstås på individuell känslighet huruvida det fungerar.

drygt 3.5 dl mjöl (2 dl rismjöl, 1.5 dl klibbrismjöl - fungerar lika bra med majsmjöl/majsstärkelse)

½ tsk xantan

½ tsk bikarbonat

Ytterligare någon dl mjöl att baka ut med :).

Smält matfett, tillsätt socker, sirap och ingefära. Låt koka upp. Ställ att svalna Helt. Tillsätt citronoljan. Blanda allt torrt ordentligt och blanda sedan fett/sockersmeten. Blanda ihop till en deg. Ställ täckt i kylen till nästa dag.

Baka ut pepparkakorna mellan två bakplåtspapper för enkelhetens skull. Ta upp degen som blir däremellan istället för att flytta pepparkakorna så förenklar du än mer och du kan på så sätt baka riktigt tunna och krispiga pepparkakor. 

Grädda i 200 grader i ca 5 minuter.