Nuggets à la Matsara 

18.04.2020

https://matsara.se/basta-paneringen/

Allra bästa paneringen för chicken nuggets finns på Matsara.se! Länk ovan! Den blir verkligen krispig och supergod. En Oslagbar särätarfavorit!!! 

Här följer detta recept men med råd om hur du får till både kryddning och tillagning på låghistaminvis. Se till att du får tag i riktigt färsk kyckling med bra datum. Skölj av filéerna noga i kallt vatten. På det sättet kan du bli av med en del av det ythistamin som bildats. 

1 pkt majskycklingfileer. 

Frityrsmet (i lite modifierad proportion än Matsara) till ett pkt filéer;

2 dl rismjöl

3 dl majsstärkelse

2 krm xanthan

1 tsk bakpulver

1 nypa himalayasalt/flingsalt utan tillsatser

Blanda runt allt torrt till frityrsmeten först. Rör sedan ned 4 dl vatten. Låt vila en stund innan användning.

Panering;

Polenta (några deciliter) blandar du med havssalt (utan tillsatser), paprikapulver, gurkmeja. Nuggetsen blir faktiskt goda hur man än kryddar så använd det du tål :)! Smaka på polentablandningen så du är nöjd.

Du som kan ta ut svängarna lite i histaminväg kan du även tillsätta lite lökpulver (om det tåls - en 1:a på sighi), vitlökspulver (om det tåls - en 1:a på sighi) och ingefära (en 1:a på sighi) eller någon av dessa samt havssalt (utan tillsatser) till paneringen. (För dig som klarar mer histamin är det gott med spiskummin i men det är en 2:a på sighi och mkt utmanande ur histaminhänseende). 

Tillagning; 

Skär kycklingen i tunnare strimlor/längder. Alternativt skär kycklingen i större bitar och få panerad kyckling istället för små nuggets. Se till att hela tiden all kyckling du inte håller på med hålls nedkyld. Histamin växer snabbt i rumstemperatur! Ha tex frysklampar under. Gör du större sats se till att låta en del av det som ska skäras upp ligga kvar i kylen tills du är redo att skära upp den och lägg sedan direkt tillbaka i kylen.  

Torka av det som ska paneras med hushållspapper/torky (paneringen fäster bättre då).

Vänd det som ska tillagas i fint mjöl (förslagsvis klibbrismjöl).

Doppa kycklingbitarna i frityrsmeten.

Vänd sedan i polentan som du blandat med kryddor.

Tillagning, du kan endera;

- Fritera i 170 grader i neutral kokosolja eller rapsolja i några minuter, tid beror ju på storleken på nuggetsarna. Lägg att torka på papper separat från varandra så de kallnar snabbt. Frys in etappvis och så snart det går. Så kort tid utanför frysen som möjligt.

eller

- Lägg/rada upp nuggetsen på en plåt med bakplåtspapper. Smält lukt/smakfri kokosolja. Strila över kokosoljan samt lite rapsolja över varje nuggets. Grädda i ugn på 200 grader i ca 18 minuter (tid beror på storlek), sätt på varmluftsfunktionen och grädda i 2 minuter till. Låt svalna snabbt åtskilda från varandra så temperaturen sänks snabbt. Ät eller frys in så fort det går.

Jag föredrar det sistnämnda alternativet för tillagning. Det finns flera fördelar. Dels går det fortare - vilket ur histaminhänseende är väsentligt. Dels undviker man själva friteringen vilken inte är särskilt hälsosam då det bildas stora mängder kemikalier i olja när den är uppvärmd en längre tid.