Nutella - sjukt gott!

19.04.2020

Hemgjord nutellakräm gjord på paranötter (0 på Sighi) som är både nyttig och urgod. Lite utmanande ur histaminhänseende när det kommer till framför allt kakaon (samt om du använder hasselnötter) så gör en bedömning själv Om och vad du klarar. Funkar precis lika bra att göra med paranötter. 

2 dl rostad paranötter - 0 på sighi (alt hasselnötter som ju är de man vanligen använder - dock en 1:a /frisättare på Sighi och alltså besvärligare ur histaminhänseende)

vaniljpulver / jag använde 3 cm vaniljstång (en 1:a på Sighi)

kakao (OBS en 2:a på Sighi!) jag använde 3 tsk, använd utifrån hur du själv tolererar. Det är ju även en fråga om mängd i slutändan. Så tre tsk i hela satsen blir ju inte tre teskedar kakao efter att man ätit en kaka med lite nutella i. Såvida man inte ….ger sig på burken i dess helhet sedan haha... ;)….

en nypa salt

2.5 msk honung

1 msk smält neutral/luktfri kokosolja

1 msk rapsolja

Rosta nötterna i ugnen, ca 200 grader i ca 10 minuter. Gnugga dem avsvalnade i handduk för att få bort skalet.

Mixa nötterna, kakao och vanilj i några minuter tills massan är absolut helt len. Tillsätt honung och oljor och mixa ihop. Ställ i kyl ett par timmar. Använd till allt möjligt!

Tänk på med oljorna. Använder du bara kokosolja som olja i, blir resultatet hårdare. Jag gillar blandningen men smeten är då lite mer känsligt för värme, alltså den smälter om man lägger den på något som är lite varmt eller om det är varmt helt enkelt. Kokosoljan smälter redan vid 24 grader. Går ju också att strunta i att ha i kokosoljan om man vill :).

Nutella på paranötter! Blir relativt låghistamin så länge du håller nere mängden du äter. En inte helt enkel match ;)...
Nutella på paranötter! Blir relativt låghistamin så länge du håller nere mängden du äter. En inte helt enkel match ;)...