Smakrik pizzasås - utan tomat
En smakrik pizzasås är gott att ha i botten när man gör pizza. Tomat är svårt ur histaminhänseende (en 2:a på Sighi samt en frisättare). Här kommer en tomatfri men ändå smakrik låghistaminsås.
Röd paprika
Fänkål
Sötpotatis
Rödlök
Vitlök
Olivolja
Några lagerblad
Paprikakrydda
Torkad timjan
Oregano
Flingsalt utan tillsatser
E v cayennekrydda (ej låghistamin!) beroende på om du tål 🙂. Personligen har jag upptäckt att jag tolererar Cayenne mycket bättre än någon form av peppar. Är man som jag en person som e g gillar het mat kan man prova sig fram försiktigt och se vad man klarar.
Hur mycket smak det blir på såsen beror förstås på hur mycket vitlök, och övriga smakrika kryddor/örter du har i. Laga efter den smak du vill ha! Dela allt i klyftor/bitar, krydda. Lägg i kastrull och häll på olivolja. Låt småsjuda i oljan i drygt 15 minuter. Låt svalna lite. Ta ur lagerbladen och mixa sedan grönsakerna i mixer till en så slät sås du önskar.
Tips! Gör mycket och frys in i muffinsformar så du har till den där fredagskvällen när "snabbmat" är både gott och tacksamt.. ;).

