Tacos

18.04.2020

Älgfärs (vår favorit) men funkar ju även med nötfärs. Tacos i låghistaminköket kan vara lite knepigt. Färs är mycket känsligt och kryddorna utmanande. Tacosås ska vi inte tala om med både tomat (som är en 2:a på sighi samt frisättare) och så chili i det... :/. 

Såhär gör vi. 

Älgfärs eller nötfärs - med mycket bra datum

Vanliga tacochips utan tillsatser - alt hemmagjorda nachos.

Gurka, majs, rödlök (en 1:a på sighi), sallad.

Sås (vitlöksmajjo passar bra till tycker jag).

Stek köttfärs. Krydda med det du klarar, havssalt, paprikapulver, gurkmeja, oregano, lökpulver (1:a på sighi), vitlökspulver (1:a på sighi). Jag tillsätter även lite Perstorps ättika samt lite lönnsirap som smakförhöjare. 

Vad gäller kryddning. Här funkar ingen köpt färdig kryddblandning så vi använder aldrig det utan kryddar själva. Klarar du mer utmanande kryddor är Cayennepeppar (2:a på sighi) och spiskummin (2:a på sighi) typiska tacokryddor, dock mycket utmanande ur histaminhänseende.

För min del fungerar av någon anledning Cayenne bättre än övriga starka kryddor och ger lite sting (som jag saknar Så i låghistaminköket!) även i mkt liten mängd till maten utan att ge så mycket symtom. Prova dig fram till vad som fungerar för dig :)! 

Sonen tolererar ofta en köpt mild tacosås i mycket liten mängd. Santa Marias tacochips original funkar här. 

Hemgjorda nachos

2 dl majsmjöl, 1.5 dl vatten, flingsalt, paprikapulver

Kavla ut riktigt tunt mellan två bakplåtspapper. Skåra bitarna. Grädda i ugn i 10 minuter i 200 grader. Öppna ugnsluckan lite grann och kör på varmluftsläge i 5-10 minuter.

Gjort dem några gånger och tycker de är lite torra och småtråkiga, ingen höjdare. Men tål man inte köpta av någon anledning så är de ju ett alternativ.